Afgelopen week organiseerde onze Poolse ‘zustervereniging’ (PWEA/PSEW) een bijzonder live event. De conferentie voor zowel wind op zee als wind op land trok bijna 1000 bezoekers, waaronder grote nationale en internationale ontwikkelaars, overheid en een grote vertegenwoordiging uit de supply chain en kennisinstituten. NWEA collega’s Hans Timmers en Danielle Veldman hadden de eer om de Nederlandse branche live te vertegenwoordigen. Dit was niet alleen de eerste windenergiemissie ooit naar Polen, maar sinds de uitbraak van COVID-19 ook de eerste fysieke missie en daardoor extra speciaal.

Met een geweldig kundige groep van negen Nederlandse bedrijven (Deep BV, Hydrography & GeophysicsGustoMSCHetracoHuisman Equipment B.V.IQIPRoyal HaskoningDHVRobin Radar SystemsSeazip Offshore Service en TOS – Energy & Maritime Crew) is in drie dagen een programma gevolgd dat opgezet werd door de Nederlandse Ambassade in Warschau, de Nederlands-Poolse Kamer van Koophandel en NWEA. Onder de paraplu van wind & water works was het hoofddoel van deze missie vooral om als collectief zichtbaarheid te creëren voor Nederlandse bedrijven en daardoor ook relevante contacten op te doen. Tijdens de eerdere succesvolle virtuele handelsmissie in december 2020 was de weg hiervoor al geplaveid. Toen zijn al veel online afspraken gemaakt, die nu door persoonlijk contact opgevolgd konden worden. En hoeveel we ook online kunnen doen; persoonlijk live contact blijft essentieel in onze business!

Ambitieuze Poolse plannen

Polen heeft met name voor offshore wind zeer ambitieuze plannen die steeds verder vorm krijgen. Voor 2030 is 5,9 GW in ontwikkeling. Daarna volgt tot 2040 nog eens 5,9 GW met een mogelijke uitbreiding van 2,4 GW. Ontwikkelaars zoals Equinor, Ørsted, RWE en Ocean Winds hebben al posities verworven voor projecten met Poolse partners. Daar waar de expertise van de Poolse supply chain nog mist of versterkt kan worden, kunnen Nederlandse bedrijven een belangrijke rol spelen door hun kennis te delen. Dat gebeurde in 1-op-1 gesprekken, maar ook in verschillende sessies. Ook beleidsmatig hebben de Polen interesse voor de Nederlandse ervaring. Zo gaf Hans Timmers een lezing over Cable Pooling (het delen van een netaansluiting met PV en wind) waarvoor NWEA vorig jaar i.s.m. Holland Solar, Ventolines en Energie Samen een modelovereenkomst opstelde. Ambassadeur Daphne Bergsma benadrukte ook nog eens in haar welkomstwoord aan de Nederlandse deelnemers dat windenergie en ondersteuning aan Nederlandse windbedrijven ook voor de Ambassade zeer hoog op de prioriteitenlijst staat.

Kansen voor verdere samenwerking

Al met al was deze eerste windmissie naar Polen in COVID-19 tijd een prima basis om verder op te bouwen voor toekomstige samenwerking tussen windbedrijven in Nederland en Polen. Dat er belangstelling is voor onze exportactiviteiten en deze missie blijkt wel uit de vele enthousiaste reacties op de geplaatste LinkedIn berichten. Wil je ons verslag nog eens lezen in een aantal korte posts, check dan:

En word je door deze verhalen nog enthousiaster over de internationale windsector? Aarzel niet om contact op te nemen met Danielle Veldman over deelname aan ons exportplatform en/of wind & water works.