Geen van de bedrijven die hoopte grote offshore windmolenparken in de Britse wateren te bouwen nam deel aan de jaarlijkse veiling van de Britse overheid. Bedrijven waarschuwden herhaaldelijk dat de veilingprijs te laag was vastgesteld, omdat de kosten in de windsector met ongeveer 40 procent zijn gestegen als gevolg van de inflatie in de toeleveringsketen. Ondanks de waarschuwingen besloot de Britse overheid de prijs niet bij te stellen.
Jan Vos, voorzitter NWEA: “Laat dit een wake-up call zijn voor alle overheden. Offshore wind kán zonder subsidie worden aanbesteed. Dat hebben wij in Nederland bewezen. Toch zien we dat problemen zich snel opstapelen als overheden niet zorgvuldig handelen en het onderste uit de kan willen. Ook in de Verenigde Staten, Litouwen en Taiwan trokken ontwikkelaars zich terug of flopten aanbestedingen.”
Contract for Difference (CFD)
De jaarlijkse veiling van de Britse overheid nodigt bedrijven uit om te bieden op de ontwikkeling van duurzame energieprojecten en contracten om het Britse elektriciteitsnet van elektriciteit te voorzien. De regeling zorgt ervoor dat projecten van de overheid een gegarandeerde prijs ontvangen voor de elektriciteit die ze zullen opwekken, waardoor bedrijven het vertrouwen zouden moeten krijgen om te investeren.
Deze deal, ook wel Contract for Difference (CFD) genoemd, houdt in dat als de elektriciteitsprijzen boven de vastgestelde prijs uitkomen, de bedrijven het teveel terugbetalen aan energieleveranciers, wat weer zou moeten helpen de energierekeningen te verlagen. Als de prijzen onder de garantieprijs dalen, betalen de energieleveranciers – en klanten – het verschil aan het bedrijf. Voor deze veiling heeft de Britse overheid dus een te lage prijs voor de opgewekte elektriciteit vastgesteld om de investeringen levensvatbaar te maken.
Klimaatdoelstellingen onder druk
De Britse regering bevestigt vandaag dat slechts 3,7 GW aan nieuwe schone energieprojecten een contract binnenhaalde, vergeleken met 11 GW bij de vorige veiling. Dit is een aanzienlijke klap voor de Britse doelstellingen op het gebied van schone energie. Tot de winnende projecten behoren onder meer zonneparken, windmolenparken op land en een recordaantal getijdenenergieprojecten. Zonder wind op zee zal het veel moeilijker worden om de Britse klimaatdoelstellingen te verwezenlijken.
De windsector heeft de Britse overheid consequent opgeroepen rekening te houden met de hogere kosten door de maximumprijs van de veiling aan te passen. Vattenfall kondigde eerder dit jaar aan te stoppen met werken aan het windmolenpark Norfolk Boreas. Ook hier was de reden dat de stijgende kosten ervoor zorgden dat het niet langer rendabel was.