Lees hier onze update van 3 oktober: Schone energiesector heeft begrip voor Europese plannen, maar wel enkele vragen

De Europese Commissie heeft nieuwe regels voorgesteld die de prijs van windenergie en andere zogenaamde inframarginale elektriciteitsopwekking beperken tot €180/MWh. Het is noodzakelijk dat consumenten en bedrijven tegemoet gekomen worden nu er sprake is van extreem hoge elektriciteitsprijzen. Jan Vos, voorzitter NWEA: “NWEA wil een betaalbare energierekening voor iedereen. De vraag is of dit via een maximum prijs opgelost kan worden. Op dit moment houdt de Europese Commissie veel ruimte voor nationale verschillen. In een internationaal opererende energiemarkt is dat lastig uitvoerbaar. Een generiek toptarief voor bedrijven die veel winst maken lijkt ons meer voor de hand liggen en eenvoudig uitvoerbaar. Ook energiebedrijven met zeer hoge winstmarges zullen daar dan onder vallen.” De maatregelen moeten 140 miljard euro aan inkomsten genereren.

De Europese Commissie heeft het plafond zodanig ontworpen dat het niet van toepassing is op de windparken die de huidige groothandelsprijzen voor elektriciteit niet verdienen. Daar is NWEA blij mee, want de meeste windparken in Europa draaien feitelijk op vast inkomen: ofwel uit een overheidscontract, een PPA met een industriële consument – of ze hebben zich ingedekt tegen zowel lagere als hogere marktprijzen.

Samen met WindEurope zetten we ons in voor snelle duidelijkheid. De EU wil een enorme uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen om uit de huidige energiecrisis te komen. Dat betekent heel veel nieuwe investeringen in wind en zon. Jan Vos, voorzitter NWEA: “De sector heeft snel duidelijkheid nodig, ook van de Nederlandse regering. Dus een EU-breed plafond voor inkomsten uit windenergie zou precies dat moeten zijn: één EU-breed plafond. Landen toestaan hiervan af te wijken en lagere limieten te hanteren schept complexiteiten, verwarring en onzekerheid – en het zal de investeringen vertragen die we zo hard nodig hebben”.

 

Livestream van 14 sep: https://www.youtube.com/watch?v=K8LzZ2vgnwA