Noorwegen opent de veiling voor haar eerste tenders voor de bouw van offshore windparken, inclusief een gebied voor floating wind. Dit vanwege de toenemende vraag naar elektriciteit in eigen land én om een nieuwe industrie op te bouwen. Jan Vos, voorzitter NWEA: “Noorwegen gaat in navolging van Nederland deels werken met kwalitatieve tenders, maar dan vooral gericht op innovatie en floating windenergie. Dat is een hele mooie aanvulling voor een prille, maar veelbelovende techniek.”

Contracts for Difference

Bedrijven worden uitgenodigd om te bieden op het gebied in Soerlige Nordsjoe II, met een oppervlakte van 605 vierkante kilometer. Dit gebied ligt vlakbij de grens met de Deense sector van de Noordzee en is geschikt voor bottom-fixed windturbines. De overheid biedt een contract aan voor maximaal 1,5 GW turbinecapaciteit, genoeg om 460.000 huishoudens van stroom te voorzien. De winnende bieder zal een tweezijdig Contract for Difference tekenen en moet tussen de 1,4 en 1,5 GW installeren in het gebied. Vos: “Hiermee worden excessieve winsten afgetopt en in ruil daarvoor wordt er een bodem in de markt gelegd die risico’s voor ontwikkelaars mitigeert. Daarmee loopt niet-EU-lid Noorwegen geheel in de pas met recente voorstellen van de Europese Commissie.”

Floating windenergie

De regering heeft ook biedingen geopend voor vergunningen van minstens 1,5 GW in Utsira Nord, een gebied van 1.000 vierkante kilometer geschikt voor floating windenergie. De Utsira Nord-vergunningen worden verdeeld over drie groepen en zullen worden toegewezen op basis van kwalitatieve criteria, met name het faciliteren van innovatie en technologische ontwikkeling in floating offshore wind.

Veel belangstelling

Beide gebieden hebben belangstelling gekregen van een breed scala aan nationale -en internationale nutsbedrijven en olie- en gasproducenten, waaronder Equinor, Shell, BP, Orsted, Eni, RWE en TotalEnergies. De deadlines voor aanvragen zijn vastgesteld in augustus en september dit jaar en in 2025 zal een nieuwe ronde worden aangekondigd. Noorwegen is van plan om tegen 2040 tot 30 GW aan offshore windcapaciteit in gebruik te nemen, wat gelijk staat aan ongeveer 75% van de huidige stroomproductiecapaciteit van het land.