Van Oord is gekozen als preferred supplier voor het transport en de installatie van de fundaties voor het 1,6 GW windproject Noordseecluster, een samenwerking tussen RWE en Northland Power in Duitsland. Het Noordseecluster zal in twee fasen worden gebouwd, elk bestaande uit twee offshore windparken.

Installatieschip Boreas

Voor deze werkzaamheden zal Van Oord haar gloednieuwe offshore installatieschip Boreas inzetten, dat momenteel wordt gebouwd door Yantai CIMC Raffles Shipyard (YCRO) in China. Het nieuwe schip van 175 meter lang is speciaal gebouwd voor het transport én de installatie van de volgende generatie fundaties en turbines voor offshore windparken. Het schip heeft een geavanceerd jackingsysteem en kan meer dan 3.000 ton hijsen.

De vier gigantische poten, elk met een lengte van 126 meter, maken het mogelijk het schip op te krikken en te gebruiken in wateren tot 70 meter diep. Het schip zal kunnen varen op de toekomstige brandstof methanol, waardoor de ecologische voetafdruk van het schip met meer dan 78 procent wordt verminderd.

Twee fasen

Het Noordseecluster wordt in twee fasen gebouwd, Noordseecluster A en Noordseecluster B, elk bestaande uit twee offshore windparken.

De twee windparken Nordseecluster A (N-3.8 en N-3.7), met een gezamenlijk vermogen van 660 MW, bevinden zich momenteel in de fase van vergunningaanvraag. De eerste fase zal bestaan uit 44 windturbines van 15 MW van Vestas en is gepland voor commerciële exploitatie begin 2027.

Voor het 900 MW Noordzeecluster B zijn RWE en Northland Power van plan om de twee gebieden (N-3.6 en N-3.5) veilig te stellen door te bieden en de instaprechten uit te oefenen op de Duitse offshore windveilingen dit jaar, net als voor de sites van het Noordseecluster Ain 2021. De bouw van deze tweede fase staat gepland in 2029.