Sif Holding heeft een definitief investeringsbesluit genomen om de grootste monopile fabriek ter wereld te bouwen in Rotterdam. Sif verwacht in april 2023 te beginnen met de bouw van de fabriek. Jan Vos, voorzitter NWEA feliciteert Sif namens NWEA met dit geweldige nieuws: “Sif zet Nederland stevig op de kaart met het bouwen van de grootste monopile fabriek ter wereld. Dit is een belangrijke versterking van de Nederlandse supply-chain en onmisbaar voor de grote ambities die wij hebben met wind op zee.”

Monopile fabriek

De fabriek zal worden gebouwd op het 62 hectare grote terrein van Maasvlakte 2 in Rotterdam en is een uitbreiding van de bestaande faciliteiten van Sif. De eerste productieactiviteiten staan gepland voor de tweede helft van 2024 en de volledige exploitatie wordt verwacht in de eerste helft van 2025. De fabriek zal naar verwachting de totale gecombineerde capaciteit van Sif aanzienlijk verhogen tot 5000 kiloton per jaar. Op de Maasvlakte moet Sif jaarlijks 200 XXXL-funderingen van 2500 ton en een diameter van 11 meter produceren.

De fabriek zal alleen groene stroom gebruiken, opgewekt door de windturbine ter plaatse en er zal minder gas per kiloton verbruikt worden. Hierdoor zal de CO2 voetafdruk van Sif per geproduceerde kiloton afnemen. “Een belangrijke basis voor het plan is de verantwoordelijkheid die wordt genomen voor veiligheid en duurzaamheid bij de bouw van de faciliteit en het ontwerp en de werking van het productieproces”, aldus Fred Beers, CEO van Sif

Capital Markets Day

Sif organiseert op vrijdag 17 maart 2023 een Capital Markets Day. Leden van de raad van bestuur zullen hier de verwachte marktontwikkelingen en nadere details omtrent de investering delen.