De Nederlandse start-up Reefy heeft de 4e editie van de jaarlijkse Offshore Wind Innovation Challenge gewonnen. Tijdens een livestream op 4 maart 2021 kregen 3 finalisten de kans om hun unieke oplossing te pitchen voor een van de uitdagingen van deze editie ‘The Perfect Biodegradable Reef’ en ‘Efficient Biodiversity Monitoring’. Reefy’s modulaire, biologisch afbreekbare rifontwerp overtuigde de jury.

De finale vond plaats op de DOB Academie in Delft met een geselecteerd aantal personen vanwege COVID-19 restricties. Het evenement werd echter via een livestream bijgewoond door meer dan 70 aanwezigen. De jaarlijkse Offshore Wind Innovation Challenge wordt georganiseerd door de community van Offshore Wind Innovators van TKI Wind op Zee om een ​​snelle realisatie te realiseren voor een innovatieve oplossing voor een bestaande uitdaging waarmee de offshore windindustrie wordt geconfronteerd.

De uitdagingen voor de 2020-editie werden aangereikt door De Rijke Noordzee die op zoek was naar ‘The Perfect Biodegradable Reef’ en ‘Efficient Biodiversity Monitoring’ om de natuur in offshore windparken te verbeteren. De oplossingen voorgesteld door Reefy en Reefsystems voor de eerste uitdaging en door het Belgische onderzoekscentrum ILVO Vlaanderen voor de tweede uitdaging werden eerder geselecteerd uit 13 oplossingen die werden ingediend door nationale en internationale start-ups en organisaties. In aanloop naar de finale werkten de kanshebbers samen met de partners De Rijke Noordzee, Eneco en Van Oord om hun concepten te verbeteren.

Voorafgaand aan de pitches sprak Marcelien Bos-de Koning, olympisch medaille winnend zeiler en ‘Burgemeester van jouw Noordzee’, een initiatief om bewustwording te creëren voor de veranderingen op de Noordzee en bewustwording tussen de verschillende stakeholders, haar bewondering uit voor de finalisten door te zeggen dat ze op zichzelf al winnaars waren door daadwerkelijk iets te doen om de natuur te verbeteren. Ze benadrukte dat het bij innovaties, zoals in de topsport, niet alleen gaat om winnen, maar ook om proberen naar het doel toe te werken, jezelf te verbeteren met elke kleine stap en vooral: genieten van elke stap.

Reefy

Leon Haines en Jaime Ascencio van Reefy, een jonge Delftse start-up die een groene revolutie in de wereld van de maritieme infrastructuur wil ontketenen, waren de eersten die hun stabiele, hydrodynamisch geteste modulaire biologisch afbreekbare rifoplossing presenteerden. Het systeem van in elkaar grijpende eco-blokken zorgt vanaf de eerste dag voor een habitatcomplexiteit, maar evolueert in de loop van slechts een paar jaar naar een bloeiend biogenetisch rif. Het systeem kan worden aangepast aan de behoefte van de klant en een biologisch afbreekbaar schort maakt plaatsing op bestaande erosiebescherming of tussen het zand van de monopiles mogelijk.

ILVO Vlaanderen

Sofy Derycke van ILVO Vlaanderen presenteerde vervolgens hun nul-impact biodiversiteitsmonitoring in offshore windmolenparken. Offshore windparken creëren extra habitats, maar de huidige bemonsteringstechnieken die worden gebruikt om de biodiversiteit te monitoren, zijn behoorlijk destructief omdat ze dieren uit hun habitat halen. Hun voorgestelde methode is milieu-DNA (eDNA). Mariene organismen geven kleine DNA-moleculen af. Hiermee kunnen vingerafdrukken worden gemaakt van alle soorten in een bepaalde ruimte. Hun belangrijkste doel is om een ​​autonoom bemonsteringsapparaat te ontwikkelen (zoals een onbemand servicevoertuig) dat monsters kan nemen in het windparkgebied.

ReefSystems

Max Dijkstra van ReefSystems pitchen hun concept van een biologisch afbreekbaar schelpdierrif. Ze ontwierpen een biologisch afbreekbaar blok dat in offshore windparken op de zeebodem kan worden geplaatst en een schelpdierrif kan creëren waar vissen en riffen veilig kunnen groeien en uitbreiden. Ze experimenteren met verschillende soorten materialen om de blokken biologisch afbreekbaar te maken, zoals calciumhoudend tabby-beton, solanyl, vlasvezels, manilla-touw en kunstmatige zeewierbescherming. Terwijl het schelpdierrif groeit, verdwijnt het object langzaam. Als het rif compleet is, is het door de mens gemaakte object volledig verdwenen.

En de winnaar is…

Na de pitches was de jury, bestaande uit Renate Olie, Marien Bioloog bezig met natuurverbetering in offshore windparken bij De Rijke Noordzee, Marin van Regteren, milieuspecialist en onderzoeker Marine Life and Nature Enhancement bij Eneco, en Remment ter Hofstede, Marine Ecologist en Engineering Specialist Marine and Coastal Ecology bij Van Oord, kwam samen om te bespreken. De winnaar werd vervolgens bekend gemaakt door Renate Olie. Door toe te geven dat alle drie de kanshebbers een sterke pitch toonden, overtuigde Reefy uiteindelijk de jury met hun multifunctionele ontwerp, de voorgezaaide oesterbank en het feit dat ze de materialen al bij Deltares hadden getest en een goed teamwerk hadden met Wageningen University and Research.

Leon Haines van Reefy ontving de prijs: “De innovatie-uitdaging was voor ons een vonk om daadwerkelijk te innoveren. Voordat we ons golfbrekersysteem hadden, werd ons gevraagd hoe we dit biologisch afbreekbaar konden maken. We hebben dus veel onderzoek gedaan. De volgende stap is hoe we onze blokken zo snel mogelijk in het water krijgen en alle materialen en methoden onderzoeken. Olie bevestigde dat ze op zoek zullen gaan naar een project waar de oplossing kan worden geïntroduceerd en contact opnemen met Reefy, eraan toevoegend dat ze dit mogelijk ook doen met de andere kanshebbers.

Interviews met zowel de winnaar als andere 2 finalisten zullen worden opgenomen in de juni-editie van Wind Energy Magazine. Vraag hier gratis een exemplaar aan.

Dit artikel verscheen eerder op windenergie-magazine.nl