Vandaag start de tender voor de kavels VI en VII van het windenergiegebied Hollandse Kust West. Dit is de eerste tender sinds twee jaar en ook de eerste tender onder de aangepaste Wet Wind op Zee. De opening van deze tender heeft veel vertraging opgelopen. NWEA is blij dat eindelijk de volgende stap voor de ontwikkelingen van windparken op zee nu gemaakt kan worden.

Door de nieuwe wet is het mogelijk om als ministerie naast (of in plaats) van kwalitatieve tendercriteria in de vergelijkende toets, een financieel bod te vragen. Dat heeft het ministerie van Financiën natuurlijk direct gedaan:  naast de kwalitatieve criteria (ecologie voor kavel VI en systeemintegratie voor kavel VII) waar de bieders op de tender met elkaar moeten concurreren voor de mooiste innovaties, moeten ze een financieel bod doen van maximaal 50 miljoen euro per kavel. Het is bovendien de eerste subsidievrije tender waarbij de winnaar van de tender alle voorbereidingskosten zelf moet betalen. Deze kosten zijn zo’n 13,5 miljoen euro. Desondanks is er veel animo bij onze leden voor deze tender.

NWEA verwacht dat alle partijen het maximale bedrag per kavel zullen indienen. Ook al is de businesscase niet ruim en is er veel onzekerheid over de ontwikkeling van de vraag naar elektronen; er is veel interesse om marktaandeel te verkrijgen. Bovendien gaat het voortraject voor het indienen van een bod op de kwalitatieve onderdelen van de vergelijkende toets gepaard met heel veel voorwerk door een groot team en afspraken met derde partijen. De geïnteresseerde bedrijven willen het risico niet lopen dat al die moeite voor niets is door een te laag bijgaand financieel bod. Maar NWEA heeft natuurlijk geen zicht op de biedingen van haar leden.

De indieningsperiode sluit op 12 mei 17.00 uur. Naar verwachting wordt in oktober wordt door het ministerie bekend welke partij(en) welke kavel(s) gewonnen hebben. NWEA kijkt ernaar uit.