Demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten zal op zaterdag 16 september de Open Energiedag openen bij energiepark Nijmegen-Betuwe. De Open Energiedag wordt voor de derde keer georganiseerd door de verschillende brancheorganisaties die zich bezighouden met de energietransitie. 

Van windpark naar energiepark
Windpark Nijmegen-Betuwe is een bijzonder windpark waar burgers uit de regio Nijmegen samen eigenaar van zijn. Binnen Energiecoöperatie WPN hebben zij meegepraat én meebeslist over het project. Zo dragen burgers zelf bij aan het verduurzamen van de regio. De windmolens produceren genoeg stroom voor 7100 huishoudens. Het windpark hoopt binnenkort uit te breiden met een vijfde turbine, zodat stroom geproduceerd kan worden voor zo’n 8900 huishoudens. Daarnaast wordt gewerkt aan een zonnepark onder de windmolens, met een capaciteit van 17.000 zonnepanelen. Zo is het windpark een heus energiepark geworden.

Jan Vos, voorzitter NWEA: “We zien steeds vaker dat windparken zich ontwikkelen tot energieparken. De combinatie van wind, zon en batterijen levert constanter stroom en belast op piekmomenten het stroomnet niet te veel. Het is dus heel goed dat demissionair minister Jetten juist op deze plek de Open Energiedag aftrapt.”

De Open Energiedag
Tijdens de Open Energiedag kunnen nieuwsgierige burgers langskomen bij duurzame energieprojecten in heel Nederland om kennis te maken met de mensen en technieken achter de energietransitie. Hét moment om de mensen ontmoeten achter een windmolen, de warmte te voelen van bodemenergie of een rondleiding te krijgen in een nabijgelegen zonnepark. Op de website van de Open Energiedag kun je zien welke projecten deelnemen.

Aanmelden als locatie
Werk jij met jouw bedrijf of organisatie ook mee aan de energietransitie en wil je zelf deelnemen als project? Dat kan nog steeds. Meld je dan hier aan als locatie (scroll naar het formulier onderaan de pagina).