In 2022 heeft Nederland bijna 15 procent meer duurzame energie opgewekt dan in 2021. Daarmee is ongeveer 1,6 miljard kubieke meter gas uitgespaard. Zonne-energie was de grootste groeier, maar ook de hoeveelheid windenergie nam toe. De extra opwek is gelijk aan het totale verbruik van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel samen.

Dit blijkt uit de jaarcijfers van Energieopwek.nl.

 Energie uit zon en wind is fors gegroeid

Energie uit zon was de grootste groeier met een groei van ruim 40 procent. Dit kwam door een kwart meer opgesteld vermogen in combinatie met een zonnig jaar. Volgens het KNMI brak het aantal zonuren dit jaar het oude record uit 2003. Windenergie groeide met 17 procent. Er waren meer windmolens, maar er was ook iets meer wind dan in 2021.

Minder CO2, meer groene stroom

Dankzij de totale hernieuwbare productie hoefde er zo’n 9 miljard kubieke meter minder fossiele brandstof te worden ingezet. Dat leverde in 2022 een CO2-besparing van 22 megaton op. Dat is 3 megaton meer dan vorig jaar. De stroomproductie is dit jaar een stuk groener geworden. Nu is 41 procent hernieuwbaar. Vorig jaar was dat nog 33 procent. Zon en wind zorgden voor de meeste groene stroom.

Het Klimaatakkoord

Het Planbureau voor de Leefomgeving gaat ervan uit dat in 2030 85 procent van het Nederlandse stroomverbruik uit hernieuwbare bronnen komt. In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat in 2030 70 procent van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komt. Dat wil zeggen dat de energie komt van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld, zoals wind, waterkracht en zon.

Records in april en slechte dagen in januari

23 april 2022 was een bijzondere dag, want die dag produceerden zon en wind voor het eerst 100 procent van de benodigde stroom. De dag erop was het weer volle bak. April was een topmaand voor hernieuwbare stroomproductie, want het maandgemiddelde kwam uit op 49 procent. Januari was de slechtste maand, met een gemiddelde van 32 procent. Op 23, 24 en 25 januari kwam het aandeel niet boven de 3 procent.