De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij staat 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar klaar om reddingen uit te voeren op zee en de grote binnenwateren. Ook als de windsector ze nodig heeft varen ze uit. Dat blijkt wel uit het verhaal van deze redding:

Datum: Woensdag 27 juni 2018 19:02
Actie: Hulpverlening ten behoeve van Beroepsvaart
Oorzaak: Averij aan romp en tuigage
Gevolgen: Zinkende
Omstandigheden: Noordzee, 10 mijl zicht, windkracht NO 6

 

19:06, vier minuten na de melding van de kustwacht vertrekt de Reddingboot Koopmansdank vanuit KNRM Station Neeltje Jans. Bij aankomst blijkt er in een schip, een survey vessel,  60 cm water te staan met 6 personen aan boord, pompen werken niet meer. Ook de reddingboot Uly van station Westkapelle en een heli zijn gealarmeerd en onderweg.

De pompen van de KNRM worden overgezet en daardoor wordt voorkomen dat het schip zinkt. Spannend, want beide schepen slingeren heftig door de golven tot 3 meter. De bemanning wordt gered en stapt veilig over naar de reddingboot, dit verloopt vlekkeloos door perfecte timing en vooral niks overhaast te doen. Een uitdaging in deze omstandigheden.

Door wind en tij koerst het schip richting een windmolenpark en dreigt tegen de windmolens op de Thorntonbank te botsen. Dat moet absoluut voorkomen te worden, daarom wordt er besloten een sleepverbinding te maken om veilig water op te zoeken.

Intussen is de rest van de KNRM bemanning bezig om hulp te krijgen van een sleepboot om het schip naar een veilige plek te slepen. Deze weegt 100 ton………… dat is best veel voor een reddingboot, zeker in deze golven.

Met veel moeite is het gelukt het schip netjes vast te maken en al slingerend dwars op de golven weg te slepen bij de windmolens.

Eenmaal buiten het gebied van de windmolens zijn de schepen tegen de wind gedraaid en wachten daar 2,5 uur heen en weer stekend tot er hulp komt van een sleepboot.

Tien over half 3 ’s nachts komen de vrijwilligers terug in het boothuis en is de uitruk gereed.

Dit was Actienummer 54.450 van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, en was heel anders afgelopen als de KNRM er niet was geweest.

De KRNM ontvangt geen steun van de overheid. Dankzij donaties van particulieren, bedrijven en vele nalatenschappen konden deze vrijwillige redders veilig en professioneel hun werk doen.

Ook jij kunt ze helpen hun vrijwilligers op te leiden tot goed getrainde redders met het beste materieel, zodat iedereen in Nederland 24 uur per dag kan rekenen op de hulp van de KNRM.

NWEA support het werk van de KNRM door op vrijdag 19 november 2021 mee te doen aan KNRM Captain of Sales 2021. Doe zelf ook mee, en meld je vandaag nog aan via de website van Captain of Sales 2021. Of sponsor Team NWEA via deze pagina.