Als Marketing Manager en Corona Coördinator houdt Erik zich bezig met wat er het afgelopen jaar allemaal speelde, en ook wat er aankomt in de sector. Als afscheid van dit jaar blikt hij in dit artikel met een aantal collega’s vooruit naar 2021.

Het einde van 2020 is (gelukkig) in zicht. Een jaar wat niemand had zien aankomen. Maar ook een jaar waarin de windsector zich ondanks alles goed staande heeft gehouden, en Nederland heeft bijgestaan in de crisis met onze groen opgewekte stroom. Dus we mogen trots zijn op onszelf als windsector.

Glazen bol

In 2021 houden wij Nederland natuurlijk nog steeds draaiende. Maar er gaat meer gebeuren. Mark Rutte had het afgelopen maandag in zijn toespraak al over licht aan het einde van de tunnel, en ik ben benieuwd wat er in dat licht te zien is. Daarom heb ik mijn glazen bol erbij gepakt, en heb ik een aantal collega’s via Teams gevraagd wat zij voor toekomst zien in 2021. En dat levert verrassende inzichten en ideeën op (waarvan je sommige met een tikje zout mag nemen).

Van ruilen komt begrijpen

Hans Timmers heeft als voorzitter van NWEA grootse vooruitzichten voor 2021: “Ik voorspel dat de Directeur-Generaal Klimaat & Energie en de voorzitter NWEA 3 maanden jobrotation doen.

Als branchevereniging zijn we de gesprekspartner van de overheid namens de windsector. Om de transitie te versnellen is het dan ook belangrijk voor beide zijden dat het begrip en inzicht in de complexiteit overheid-markt wordt vergroot. Dit kan heel goed door de hoogste ambtenaar en de NWEA-voorzitter drie maanden van baan te laten ruilen. Door deze extra inzichten maken we ook grote stappen in de versnelling uitrol groene elektronen en moleculen wind-systeem-industrie.”

Naast het versnellen doordat we elkaar begrijpen, ziet Hans nog meer goed nieuws in 2021 voor de sector:

  • “Extra wind op land en zee door Green Deal Effect (-55% scenario EU);
  • De RES gaat eigenhandig voor versnelling doelen met hulp van meer coöperatieve lokale initiatieven;
  • En het belangrijkste, ik voorspel dat onze leden het druk krijgen en zullen groeien in omzet, contacten en (inter)nationale kansen.”

Wind als krachtbron van het coalitieakkoord

Ook zonder glazen bol zagen we de 2e kamer verkiezingen in maart al aankomen. De plannen van de nieuwe regering zijn daarentegen nog onduidelijk. Onze PA-man Rik heeft al wel een idee voor de toekomst:

Rik Harmsen, branchespecialist wind op land: “Voor het eind van 2021 zit er een nieuwe regering met een ambitieuze windenergiedoelstelling.

Veel politieke partijen hebben concrete en ambitieuze klimaatdoelstellingen in hun verkiezingsprogramma’s staan. Om die te halen is windenergie een verstandig en noodzakelijke oplossing.”

Het jaar van de versnelling

Wind op zee had een spannend jaar, onder andere met het Noordzee Akkoord. En ook volgend jaar staat er genoeg te gebeuren volgens Guido Hommel, branchespecialist wind op zee: “Ik voorspel dat 2021 het jaar van de waarheid wordt voor de versnelling (voor 2030) en verdere opschaling (naar 2050) van wind op zee. 

De Routekaart 2023 is succesvol getenderd, maar slaat de stikstof straks neer op de eerste tender uit de Routekaart 2030? De Noordzee energie Outlook geeft met 38 tot 72 GW een grote marge voor Wind op Zee in 2050, maar gaat het nieuwe kabinet straks slechts voor het importafhankelijke scenario van 38 GW? Of voelen ze de hete adem van de klimaatverandering?

De windsector voorspelt dat een verdubbeling van de 2030 doelstelling nodig zal blijken om door te kunnen groeien naar het zelfvoorzienend scenario van 72 GW in 2050.

Naast het werk voorspel ik dat ik door de flexibiliteit van het Corona thuiswerken weer veel gebruik zal maken van windenergie om over het water te planeren! 😊”

Slow media

In de huidige tijd van snelle berichten is er niet altijd tijd voor journalisten om rustig aan een goed artikel te werken. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon volgend jaar volgens Karen Kooi, branchespecialist financiën op land en zee: “Ik voorspel dat in 2021 de journalistieke sector eindelijk een zelfreinigend vermogen toont door onzinnige of tendentieuze berichten over windenergie of andere duurzame oplossingen voor het klimaatprobleem door pseudo-experts aan te kaarten en stopt met het gedachteloos overnemen (roeptoeteren) van elkaars eenzijdige berichtgeving of persoonlijke meningen zonder doorwrochte onderbouwing. Geen enkel publiek zit hierop te wachten of is hierbij gebaat.”

Wind mee voor iedereen!

De leden zijn het hart van de vereniging, en voor hen heeft onze collega Danielle Veldman, CRM Manager misschien wel het beste gezien in de glazen bol: “Mijn voorspelling voor de wind in 2021: hij waait voor al onze leden, hopelijk in de rug.

Een nieuw verdienmodel?

Het afgelopen jaar hebben we ons vooral creatief bezig gehouden met zorgen dat iedereen thuis kan werken. Deze vorm van creatief denken trekken we volgend jaar door als het aan Gerda Heller, adviseur Veiligheid & Gezondheid ligt: “Ik voorspel dat volgend jaar NWEA een nieuw verdienmodel ontwikkelt door het zgn. turbinetoerisme waarbij men, tegen een leuke entreeprijs, van het geweldige uitzicht kan genieten of zelfs kan abseilen.” Over hoe we dit op een veilige manier gaan doen denken we nog na, maar er zijn vast genoeg mensen die dit mee willen maken.

Vooruit naar het nieuwe-nieuwe normaal

En wat ik zie in de bol voor volgend jaar? Ik verwacht het eerste half jaar dat we nog een hoop last zullen houden van de corona maatregelen. Maar als het eenmaal weer kan, dan gaan we ook weer los. Met plannen voor meer wind, grotere windmolens en meer mensen die aan de slag gaan in de sector. En weer ouderwets face-to-face netwerken. Want hoe fijn het af en toe ook is om een slechte verbinding als excuus in te zetten, er gaat toch niets boven iemand in het echt zien.

Dus laten we daar met z’n allen op proosten. Op het nieuwe-nieuwe normaal, waar we met z’n allen weer gezond samen komen en verder blijven bouwen aan onze prachtige sector. Gelukkig 2021!