Waarom stappen we over op duurzame energie?

U bent hier:
Verwachte leestijd 1 min

De meeste energie die we gebruiken komt uit fossiele brandstoffen. Bij de verbranding komt CO2 vrij. Doordat er steeds meer CO2 in de atmosfeer komt, stijgt de temperatuur op aarde en dat  kan ingrijpende gevolgen hebben voor mens, dier en natuur. Daarom is het belangrijk dat we het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen. Dat kan door minder energie te gebruiken. Het kan ook door over te stappen op bronnen die schone stroom produceren. Dat zijn wind, zon, water, aardwarmte en biomassa. Windenergie is bijzonder effectief tegen klimaatverandering. Het opwekken van stroom met windmolens zorgt voor honderd keer minder CO2-uitstoot dan elektriciteit van kolencentrales.

Neem bijvoorbeeld Lelystad. Het jaarlijkse stroomverbruik van deze stad is ongeveer 500 gigawattuur (GWh). Opwekking van deze hoeveelheid elektriciteit door een kolencentrale zorgt voor ongeveer 500 miljoen kilo CO2. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 225.000 auto’s.

De stroom voor Lelystad kan ook worden opgewekt door 10 windmolens op zee in combinatie met 14 windmolens op land. Dat leidt tot een veel lagere uitstoot van CO2 van in totaal 4 miljoen kilo. Dit is ongeveer even hoog als de jaarlijkse CO2-uitstoot van 1.500 auto’s.

Heeft dit artikel je geholpen?
Unlike 0
Aantal keer bekeken: 139
Go to Top