De beschikbaarheid van elektriciteit vinden we vanzelfsprekend, maar we staan er nauwelijks bij stil dat de meeste energie die we gebruiken komt uit fossiele brandstoffen. Bij de verbranding hiervan komt CO2 vrij. Doordat er steeds meer CO2 in de atmosfeer komt, stijgt de temperatuur op aarde en dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor mens, dier en natuur. Denk aan klimaatverandering, luchtverontreiniging, zure regen en olierampen. Windenergie heeft deze nadelen niet en levert dus niet alleen groene stroom op maar ook gezondheidswinst door het vermijden van fossiele uitstoot.
De brandstoffen voor onze energievoorziening komen voor een groot deel uit politiek instabiele regio’s. Dat geldt niet voor windenergie. Windenergie maakt ons minder afhankelijk van politieke conflicten elders.
Daarom is het belangrijk dat we het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen. Dat kan door minder energie te gebruiken. Het kan ook door over te stappen op bronnen die schone stroom produceren. Dat zijn wind, zon, water, aardwarmte en biomassa. Windenergie is bijzonder effectief tegen klimaatverandering. Het opwekken van stroom met windmolens zorgt voor honderd keer minder CO2-uitstoot dan elektriciteit van kolencentrales.
Neem bijvoorbeeld Lelystad. Het jaarlijkse stroomverbruik van deze stad is ongeveer 500 gigawattuur (GWh). Opwekking van deze hoeveelheid elektriciteit door een kolencentrale zorgt voor ongeveer 500 miljoen kilo CO2. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 225.000 auto’s.
De stroom voor Lelystad kan ook worden opgewekt door 8 van de modernste windmolens op zee (van 14 MW) of 28 moderne windmolens op land (van 5 MW). Dat leidt tot een veel lagere uitstoot van CO2 van in totaal 4 miljoen kilo. Dit is ongeveer even hoog als de jaarlijkse CO2-uitstoot van 1.500 auto’s.