Minimumafstand tussen windturbine(s) en woningen?

Minimumafstand tussen windturbine(s) en woningen?

U bent hier:
Verwachte leestijd 1 min

Dit artikel is onderdeel van een serie van vier artikelen over geluid en windturbines. Lees de andere artikelen via deze pagina.

Bij berekeningen rondom de geluidsbelasting van windturbines gaat het voor omwonenden over de geluidsbelasting op de buitengevel van de woning. Daarnaast kan er (ook) een afstandsmaat worden gehanteerd. Dit bedraagt de minimale afstand die aangehouden dient te worden van de voet van de windturbine tot de buitengevel van een woning. De minimale afstand is echter geen garantie voor geen of minder geluid. Zo kan er veel omgevingsgeluid zijn (in een industriegebied of bij een snelweg) waardoor de afstand minder uitmaakt. Ook is van invloed wat er tussen de molen en de bebouwing staat of groeit waardoor het geluid zich ook anders gedraagt.

In Nederland geldt geen minimaal aan te houden afstand, omdat afstand houden niet doel op zich is. Het doel is hinder te voorkomen/ te beperken door het geluidsniveau op de gevel onder een bepaalde waarde te houden.

Enkele andere landen werken wel met een minimumafstand. Zo geldt in Wallonië en Denemarken en minimumafstand van 4x de tiphoogte. In Italië houdt men 6x de tiphoogte aan. Polen en Beieren spannen de kroon met een minimale afstand van 10x de tiphoogte.

Meer factsheets over geluid

Deze factsheet maakt onderdeel uit van onze serie over geluid. Lees ook onze andere artikelen:

Dit artikel is onderdeel van een serie van vier artikelen over geluid en windturbines. Lees de andere artikelen ook via deze pagina.

Heeft dit artikel je geholpen?
Unlike 14
Aantal keer bekeken: 10018
Ga naar de bovenkant