Hoe zit het met laagfrequent geluid (LFG) en windturbines?

Hoe zit het met laagfrequent geluid (LFG) en windturbines?

U bent hier:
Verwachte leestijd 1 min

Dit artikel is onderdeel van een serie van vier artikelen over geluid en windturbines. Lees de andere artikelen via deze pagina.

LFG is geluid met een zeer lage frequentie, tussen de 20Hz en 100/125Hz. Bijna alle geluidbronnen produceren een combinatie van ‘gewoon’ geluid en LFG. De voornaamste bronnen van LFG zijn wegverkeer, railverkeer en vliegverkeer. Ook airconditioning, mechanische ventilatie en windturbines zijn bronnen van LFG. In de geluidsnorm die geldt voor het toegestane geluid van windturbines is de productie van LFG meegenomen.

In september 2020 presenteerde het RIVM een factsheet LFG, gebaseerd op een uitgebreide inventarisatie van wetenschappelijke publicaties. In relatie tot gezondheid concludeert het RIVM: “Klachten die genoemd worden in relatie tot LFG zijn hoofdpijn, concentratieproblemen, geheugenproblemen, verminderde prestaties, hartkloppingen, problemen met het hart en/of de luchtwegen, duizeligheid en evenwichtsverlies. Van deze klachten is de link met LFG niet met wetenschappelijk onderzoek bewezen.” Wel laat de inventarisatie dat mensen een verstoring van de slaap kan ervaren als gevolg van LFG.

Meer factsheets over geluid

Deze factsheet maakt onderdeel uit van onze serie over geluid. Lees ook onze andere artikelen:

Dit artikel is onderdeel van een serie van vier artikelen over geluid en windturbines. Lees de andere artikelen ook via deze pagina.

Heeft dit artikel je geholpen?
Unlike 7
Aantal keer bekeken: 2378
Ga naar de bovenkant