NWEA lid Iv-Offshore & Energy b.v. kondigt met trots aan het early works contract met Sembcorp Marine Offshore Platforms Pte Ltd (SMOP) te hebben getekend voor de engineering van het Sofia HVDC (hoogspanningsgelijkstroom) offshore converterplatform (10.000 T). Het Sofia offshore windpark wordt één van de grootste offshore windparken ter wereld en zal, wanneer het operationeel is, 1,2 miljoen Britse woningen kunnen voorzien van hun jaarlijkse elektriciteitsbehoefte. General Electric levert de high voltage apparatuur. Iv-Offshore & Energy levert, als onderaannemer van SMOP, het detailontwerp van de topside en jacket en de inkoop van de overige apparatuur.

Het Sofia offshore windpark zal bestaan uit 100 windturbines, met een totaal vermogen van 1.400 MW. Het offshore converterplatform zal de door de turbines opgewekte elektriciteit omzetten van 66 kilovolt (kV) wisselstroom (AC) tot 320kV gelijkstroom (DC) voor deze naar land wordt getransporteerd.

In 2018 voltooiden UK Grid Solutions Ltd (GE) en Iv-Offshore & Energy de FEED- studie voor het Sofia HVDC-platform.

Voor Iv-Offshore & Energy is het contract een grote sprong voorwaarts in de wereld van de offshore HVDC- techniek. We hebben onze stempel al op deze offshore windindustrie gedrukt door onze betrokkenheid bij Borwin Alpha (400 MW), gevolgd door Dolwin Alpha (800 MW),Helwin Béta (690 MW) en diverse engineering- en ontwerpstudies zoals de 2000 kW offshore netaansluiting FEED voor TenneT.

We zijn trots om het Sofia-platform toe te voegen aan onze HVDC-ervaringslijst. Het breidt onze leidende positie binnen deze sector verder uit. Dit succes hebben we bereikt vanwege onze ervaring, ongeëvenaarde competentie en onze uitstekende prestaties in het verleden.

Sofia offshore windpark – het project

Sofia is het grootste project in de huidige ontwikkelingsportefeuille van RWE Renewables, met een opwekkingscapaciteit tot 1,4 gigawatt (GW). Het windpark ligt 195 km voor de kust van het Noord-Oost Engeland, in het ondiepe centrale gebied van de Noordzee dat bekend staat als de Doggersbank.

Tijdens de laatste ijstijd maakte de bank deel uit van een grote landmassa die Europa en de Britse eilanden met elkaar verbond.

In 2015 gaf de Britse minister van Buitenlandse Zaken toestemming om vier offshore windprojecten op Doggersbank te plaatsen, waaronder Doggersbank Teesside B, die nu Sofia heet. De bouw van het windpark zal begin volgend jaar aan land beginnen op de locatie van het Teesside- converterstation. De offshore bouw gaat naar verwachting in 2023 van start.

Het Nederlandse ingenieursbureau Iv-Offshore & Energy is een dochteronderneming van Iv-Groep en is al vele jaren succesvol in de offshore windenergie. We zijn er trots op dat we met onze technische kennis een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van duurzame energie.