Groen licht
“Eerst wordt het drijvende ponton naar de haven van IJmuiden gesleept”, vertelt Matthijs Knollenburg als construction manager namens TenneT. “Zodra alle weersomstandigheden groen licht geven voor de plaatsing op de jacket, vaart het ponton naar de eindbestemming op zee. Op dat moment is ook het kraanschip Thialf van Heerema Marine Contractors vanuit de Noorse haven van Stavanger onderweg naar die locatie.”
Plaatsing
Zodra beide vaartuigen elkaar op zee treffen, meert het ponton af tegen de Thialf. “Vervolgens wordt de topside ‘losgemaakt’, waarna het kraanschip de constructie de lucht in tilt. Als het ponton is weggesleept, vaart de Thialf nog zo’n 500 meter richting de jacket. Aan de jacket zijn zogenoemde cones bevestigd. Deze kun je vergelijken met omgekeerde ijshoorntjes waarmee je de topside zonder al teveel meetwerk exact op de goede plek kunt laten zakken.”
Afmonteren
Na de plaatsing wordt een hotelschip naast het platform gelegd, zodat het team van Equans kan beginnen met het laswerk om de topside te bevestigen. Eerder dit jaar zijn de twee zeekabels, waarmee de groene stroom van het windpark straks aan land komt, al geïnstalleerd door Jan de Nul Group. Voor het eind van dit jaar is het ‘stopcontact op zee’ klaar om in bedrijf gesteld te worden.
Ecowende
In 2025 zal Ecowende (een joint venture van Shell en Eneco) de 54 windturbines in het offshore windpark plaatsen en aansluiten op het ‘stopcontact’ van TenneT. Met een geïnstalleerd vermogen van circa 760 megawatt kan Ecowende ongeveer 3% van de huidige Nederlandse elektriciteitsvraag vergroenen. Volgens planning wordt het windpark in 2026 in gebruik genomen.