Vacature bij NWEA:

HSE-coördinator voor de wind

Gezocht! Een spin in het web die onze sterk groeiende windsector naar een volgend niveau van veilig werken wil begeleiden. Door onze leden te verbinden, de overheid mee te nemen en ons verhaal op de juiste plekken te brengen.

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) is de branchevereniging van de windsector en vertegenwoordigt meer dan 300 bedrijven. Dat doen we in ‘Den Haag’, in de media en bij andere spelers. Daarnaast vormen we een belangrijk netwerk voor alle bedrijven die lid zijn, zodat ze elkaar goed weten te vinden.

Nederland is een van de grote windlanden in de wereld, beroemd om onze kennis van werken op en met het water, onze intensieve samenwerking in de keten en ons innovatief vernuft. Onze sector is de afgelopen jaren naar volwassenheid gegroeid als grootste duurzame energiebron in Nederland. Ook binnen de sector betekent dit verandering. Veiligheid is al jaren een onderwerp en wordt steeds belangrijker. Samen met onze leden vernieuwen we bijvoorbeeld de Arbocatalogus Windenergiebedrijven en werken we nu aan het delen van veiligheidsincidenten binnen de sector. Wij zoeken nu hulp om verder te groeien.

Als HSE-coördinator ga je zelfstandig aan de slag op onze veiligheidsdossiers. Als spin in het web help je de experts bij onze leden om knelpunten (in bijv. beleid of regelgeving) aan te pakken en oplossingen te bedenken en ben je verantwoordelijk voor de Arbocatalogus voor de windsector. Daarnaast bewaak je -in nauwe samenwerking met collega’s en de voorzitter- de voortgang van de subcommissies die zich bezighouden met de bouw van nieuwe windparken en onderhoud aan bestaande windparken, inclusief het voorbereiden van de vergaderingen en uitwerken van de acties. Ook schrijf je position papers over de positie van de sector op veiligheidsgebied en lever je bijdrage op officiële overheidsdocumenten. Je vertegenwoordigt de sector in gesprek met de overheid en toezichthouders zoals de SODM, ISZW en de Kustwacht. Je hebt veel vrijheid om je werkzaamheden zelf vorm te geven, en je wordt onderdeel van een hecht team.

Relevante ervaring als HVK’er is een vereiste, maar goede communicatieve en netwerkkwaliteiten zijn voor een branchevereniging minstens zo belangrijk.

Over jou

Solliciteer naar deze functie als je….

 • Minimaal 3 jaar relevante werkervaring hebt als HVK’er,
 • Een afgeronde opleiding tot Hoger Veiligheidskundige (HVK) hebt, met bij voorkeur ervaring in de beleids-/ overheids- en/of energiewereld,
 • Een actieve bijdrage wil leveren aan de energietransitie,
 • Goede communicatieve vaardigheden hebt, graag netwerkt, en door je proactieve houding makkelijk contact maakt met mensen en deze weet je te verbinden,
 • Je flexibel kunt opstellen en aan kunt passen aan de omgeving om je boodschap over te brengen,
 • Houdt van samenwerken, maar ook in staat bent om zelfstandig problemen aan te pakken,
 • De vertaling kan maken van branchegerelateerde risico’s naar de Arbocatalogus Windenergiebedrijven.

Ons aanbod

 • Een gedreven gezellig team collega’s,
 • Werken in het hart van en aan de energietransitie,
 • Veel vrijheid in je werk,
 • Gevarieerd werk: het schrijven van stukken, trekken van commissies, gesprekken met toezichthouders en andere stakeholders,
 • Een dynamisch werkveld met veel ontwikkelingsmogelijkheden,
 • Goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden conform salaristabel NWEA,
 • Aanstelling van 0,8 fte (32 uur).

Over NWEA

NWEA vertegenwoordigt bedrijven in de hele keten van de windsector: op land en op zee, ontwikkelaars en bouwers, adviseurs en juristen en installateurs en onderhoudsbedrijven. Ook maakt NWEA zich sterk voor de bevordering van exportmogelijkheden. Met ons werk professionaliseren we de sector (we pakken dingen samen op) en ondersteunen we de overheden bij de ontwikkeling van beleid. We dragen bij aan vraagstukken rondom de energietransitie en het halen van de klimaatdoelen van Parijs. Windenergie vormt daarin de belangrijkste duurzame energiebron. In 2030 zal het belangrijkste deel van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening door windenergie worden geleverd.

Het NWEA-bureau bestaat uit 13 gedreven vrouwen en mannen met een hart voor duurzaamheid en passie voor windenergie. Als bureau bieden wij ondersteuning aan het Bestuur en de inhoudelijke commissies. NWEA is georganiseerd als een vereniging met verschillende commissies en daaronder werkende werkgroepen. Er zijn commissies voor Wind op Zee, Wind op Land & Export. Verder zijn er diverse subcommissies die zich onder andere richten op Bestaande Windparken en Veiligheid & Gezondheid, en werkgroepen die zich richten op specifieke deelonderwerpen zoals financiering, de omgeving of het elektriciteitsnet.

NWEA is ook aangesloten bij WindEurope (de Europese koepel van windenergie-associaties), de NVDE (Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) en onderhoudt goede contacten met verwante brancheverenigingen en NGO’s.

Informatie en sollicitatie

Voor meer informatie: Sascha van Rooijen, directeur NWEA, sascha.vanrooijen@nwea.nl.

Reacties graag voor 1 mei 2021 aan: karin.luimers@nwea.nl  o.v.v.: Sollicitatie HSE-coördinator