Nederland heeft een overeenkomst gesloten met het Verenigd Koninkrijk om de elektriciteitsnetten van onze landen met een 2 GW kabel te koppelen. “Wederom ontzettend belangrijk nieuws,” aldus Jan Vos, voorzitter NWEA: “Hoe groter het elektriciteitsnet, des te beter kunnen we vraag en aanbod balanceren. Dit betekent dat we sneller kunnen opschalen naar duurzame alternatieven voor kolen en gas. Het betekent ook dat burgers en bedrijven goedkoper uit zijn en kunnen blijven rekenen op een betrouwbare schone stroomvoorziening.”
Tijdens de North See Summit in Oostende vanmiddag kondigen minister Rob Jetten en zijn Britse collega Grant Shapps de komst van een nieuwe elektriciteitsverbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk aan. Ook een Nederlands windpark wordt direct verbonden en dat maakt deze verbinding uniek. Aan welk windpark de elektriciteitsverbinding gekoppeld wordt is nog niet duidelijk. De verschillende opties moeten nog worden onderzocht.
Volgens de ontwikkelingsovereenkomst zullen TenneT en het Britse National Grid Ventures het potentieel van deze verbinding onderzoeken. De verbinding met de naam ‘LionLink’ wordt zo’n 250 kilometer lang en is de eerste grensoverschrijdende gelijkstroomkabel van deze omvang. Het is een multifunctionele verbinding die ontworpen is om een Nederlands windpark op zee van 2GW met beide landen overzees te verbinden. Zo kan er efficiënter gebruik worden gemaakt van de infrastructuur. Vos: “Afgelopen week hebben wij bijvoorbeeld veel stroom geproduceerd, met deze verbinding kan de elektriciteit van het Nederlandse windpark in de toekomst direct naar Engeland getransporteerd worden.”
In de komende jaren gaan studies van start, waarbij land en zeeroutes onderzocht worden. Ook vindt er een verdere analyse plaats van bestaande ontwikkelingen en voorstellen die moeten leiden naar een geïntegreerd Europees net. Er wordt onderzoek verricht naar de ontwikkeling van een gedegen business case en een bredere analyse van de sociaal-economische kosten en baten. De ontwikkelingsfase zal naar verwachting binnen een paar jaar resulteren in een definitief investeringsbesluit.