15-MW offshore prototype van Vestas wekt eerste stroom op

2023 is ook technologisch goed begonnen! Het 15 MW offshore-prototype van Vestas heeft zijn eerste stroom opgewekt.Voordat de serieproductie start, zal het prototype eerst nog een uitgebreid testprogramma ondergaan.

China presenteert grootste onshore-turbine ter wereld

In China presenteerde ontwikkelaar MingYang een nieuw model van 8,5 MW. Dit zou de grootste onshore-turbine ter wereld worden. China is ondertussen ook begonnen met de bouw van zijn 12-16 GW-project voor hernieuwbare energie in de Kubuqi-woestijn. Dit zal 4 GW aan windcapaciteit omvatten.

Toeleveringsketen voor koolstofarme waterstof

Het Noorse Equinor en het Duitse RWE willen een toeleveringsketen voor koolstofarme waterstof ontwikkelen. Duitsland wordt zo minder afhankelijk van steenkool en kan zijn CO2-uitstoot verminderen. De twee bedrijven zijn van plan in Duitsland energiecentrales te bouwen die in eerste instantie worden aangedreven door aardgas en later door waterstof, gemaakt in Noorwegen. Tussen de twee landen wordt ook een waterstofpijpleiding aangelegd.

Groenland wil met windpark groene ammoniak produceren en exporteren

H2Carrier en het in Groenland gevestigde bedrijf Anori hebben een intentieverklaring ondertekend met als doel het eerste commerciële windpark in Groenland te ontwikkelen voor de productie en export van groene ammoniak.