De commissie wind op land houdt zich bezig met alle ontwikkelingen rondom wind op land. Onder de commissie vallen 5 gespecialiseerde subcommissies op de onderwerpen Ruimte, Financiën, Netinfrastructuur & Systeemintegratie, Bestaande Windparken en Veiligheid & Gezondheid. Daarnaast zijn er nog 9 werkgroepen waarin een onderwerp centraal staat. Hieronder vindt u meer informatie over de onderwerpen die per subcommissie en werkgroep worden behandeld.
Subcommissie Ruimte
De subcommissie ruimte houdt zich bezig met alle onderwerpen gerelateerd aan de ruimtelijke inpassing van windenergie.
Enkele onderwerpen:
- Invulling eerste nationale omgevingsvisie
- Oplossen landelijke beperkingen (radar, hoogte)
- Opzetten en harmoniseren provinciale omgevingsvisies
Daarnaast vallen de werkgroepen Geluid & Slagschaduw, Handboek Risicozonering Windturbines, Natuur, Obstakelverlichting en Omgevingswet onder deze subcommissie.
Werkgroep Geluid en Slagschaduw
Deze werkgroep werkt aan een goede balans tussen windenergie, geluid en slagschaduw.
Werkgroep Risicozonering Windturbines
Deze werkgroep werkt aan het up-to-date houden van het handboek risicozonering in overleg met diverse betrokken stakeholders.
Werkgroep Natuur
Deze werkgroep houdt zich bezig met de verhouding tussen natuur en windenergie, onder andere via het convenant natuurinclusieve energietransitie.
Werkgroep Obstakelverlichting
Deze werkgroep werkt aan oplossingen om de overlast van obstakelverlichting te minimaliseren, met speciale aandacht voor nieuwe technieken zoals transpondertechnologie.
Werkgroep Omgevingswet
Deze werkgroep werkt aan een soepele overgang van wetgeving over windenergie naar nieuwe Omgevingswet (2021).
Subcommissie Financiën
In deze commissie worden de financiële onderwerpen voor wind op land besproken, met als doel betaalbaarheid van de Energietransitie op weg naar 100% hernieuwbaar in 2050
Enkele onderwerpen:
- Kostenefficiënte windenergie op land
- Stroomlijnen subsidiebeleid (SDE+) want grootste kostenreductie heeft al plaatsgehad
- Focus op rendabele businesscase en risicomitigatie
Subcommissie Netinfra en Regulering
Deze subcommissie richt zich op de plaats van windenergie in het energiesysteem, met specifieke aandacht voor het efficiënt inpassen hiervan en zorgdragen voor een gunstig reguleringskader rondom aansluitingen.
Enkele onderwerpen:
- Vraagstukken beleid en regelgeving rond aansluitingen van windparken en netcapaciteit.
- Vraagstukken rond het klimaatakkoord, de Energiewet 1.0, (Net)Codes en het reguleringskader van ACM.
- Deelname GEN
Daarnaast valt de werkgroep Gridcodes onder deze subcommissie.
Werkgroep Gridcodes
Deze werkgroep richt zich op alle specialistische zaken die spelen rondom gridcodes, waaronder Requirements for Generators (NC RfG), Emergency and Restoration (NC ER), High Voltage Direct Current Connections(NC HVDC), etc.
Subcommissie Bestaande windparken
Deze subcommissie richt zich op de problemen waar eigenaren van bestaande windturbines tegenaan lopen tijdens bedrijfsvoering of als vervanging in zicht komt.
Enkele onderwerpen
- Afspraken met CertiQ
- Knelpunten voor bestaande parken in beeld
Subcommissie Veiligheid & Gezondheid
Deze subcommissie werkt aan een verdere verbetering van het veilig werken in en aan windturbines op land.
Enkele onderwerpen:
- Delen lessons learned na incidenten
Werkgroep Kleine en Miniwind
De werkgroep werkt met de verschillende fabrikanten van kleine en miniwindturbines in Nederland aan een robuuste marktpositie voor Kleine en Miniwind en transparante informatievoorziening naar overheden en consumenten.
Werkgroep Participatie
Deze werkgroep richt zich op participatie van omwonenden bij windenergieprojecten, met specifieke aandacht voor het verhogen van de acceptatie van wind op land.
Werkgroep Tenderen op land
Binnen de werkgroep wordt er gewerkt aan de voorbereiding, vooroverleg en evaluatie van de individuele tenders op Rijksgronden uit de Pilot, in afstemming met Holland Solar. Uiteindelijk doel is om tot gestandaardiseerde tenderproducten te komen om zo de kosten te verlagen.