Gezocht! Een allround communicatieadviseur die aan de slag wil met het positioneren van windsector als energietransitieleider. De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) is de branchevereniging van de windsector en vertegenwoordigt meer dan 300 bedrijven. Dat doen we in ‘Den Haag’, in de media en bij andere spelers. Daarnaast vormen we een belangrijk netwerk voor al onze leden, zodat ze elkaar goed weten te vinden.   

We zoeken per direct een communicatieadviseur om onze interne en externe communicatie in goede banen te leiden. Iemand die enkele jaren ervaring heeft op een afdeling communicatie en het leuk vindt om communicatiemiddelen te maken en te beheren. Sowieso moeten de bestaande middelen (website, socials, nieuwsbrieven, events) continue blijven draaien. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het opstellen van de communicatiestrategie 2023-2025, met o.a. het merkarchetypen, de tone of voice e.d.,.. Jaarlijks maak je een communicatiewerkplan en adviseer je het bestuur over speerpunten en acties zoals campagnes of events. Je adviseert en onderhoud contacten met bijv. journalisten en ondersteunt de voorzitter bij woordvoering en bij de externe optredens en presentaties die gegeven moeten worden.  

Ook help je bij de ledencommunicatie, zoals de speciale leden-nieuwsbrief en bij voorbereiding van de algemene ledenvergadering. Je werkt altijd nauw samen met de communitymanager, de contentcoördinator, de inhoudelijk verantwoordelijke collega’s en/ of het bestuur en vertegenwoordigt NWEA bij communicatie-overleggen. Je hebt de regie over het ledenplatform communicatie en doet je best om leden te betrekken bij onze sectorbrede positionering. Je bent eerste aanspreekpunt voor journalisten. Je draagt bij aan de reguliere verenigingstaken zoals het beantwoorden van de algemene mail en telefoon.  

Over jou 

Solliciteer naar deze functie als je…. 

 • 3 tot 5 jaar werkervaring hebt (het liefste in de energiesector) 
 • Al ervaring hebt met werken in een communicatiefunctie 
 • Je het leuk vindt om een communicatiestrategie op te stellen en deze vervolgens uit te voeren 
 • Op HBO-werk en denkniveau opereert of een opleiding communicatie hebt gedaan 
 • Je verder wilt ontwikkelen als allround communicatie professional en de trends in het vakgebied geboeid volgt en kunt vertalen naar je dagelijkse werk 
 • Geen problemen hebt om zelf de handen uit de mouwen te steken en het leuk vindt om communicatiemiddelen en content te maken en te verspreiden 
 • Houdt van samenwerken, zelfstandig problemen wil aanpakken 
 • Goed kunt schrijven en makkelijk praat (zowel in Engels als Nederlands) 
 • Ervaring hebt met ondersteunende ICT (Mailchimp, WordPress, Photoshop/Illustrator/Indesign) is een pré 
 • Ervaring hebt met belangenbehartiging en bedrijfsleven is dat een pré 

Ons aanbod 

 • Je levert een praktische bijdrage aan de energietransitie 
 • Veel vrijheid in je werk om zelf aan de slag te gaan en veel ruimte voor jouw eigen initiatief en creativiteit 
 • Een dynamische werkomgeving met allerlei bedrijven die werken aan de energietransitie in Nederland op het flexkantoor van diverse Nederlandse brancheverenigingen in de duurzame energie 
 • Standplaats Utrecht  
 • Goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden conform salaristabel NWEA. 
 • Aanstelling van 0,7 – 0,8 fte (in overleg) 
 • Coaching en intervisie bij de strategische communicatievraagstukken, als je vastloopt en/ of bij crises 

Over NWEA 

NWEA vertegenwoordigt bedrijven in de hele keten van de windsector: op land en op zee, ontwikkelaars en bouwers, adviseurs en juristen en installateurs en onderhoudsbedrijven. Ook maakt NWEA zich sterk voor de bevordering van exportmogelijkheden. Met ons werk professionaliseren we de sector en ondersteunen we overheden bij de ontwikkeling van beleid. We dragen bij aan vraagstukken rondom de energietransitie en het halen van de klimaatdoelen van Parijs. Windenergie vormt daarin de belangrijkste duurzame energiebron. In 2030 zal het belangrijkste deel van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening door windenergie worden geleverd.  

Het NWEA-bureau bestaat uit 12 gedreven vrouwen en mannen met een hart voor duurzaamheid en passie voor windenergie. Als bureau bieden wij ondersteuning aan het Bestuur en de inhoudelijke commissies. NWEA is georganiseerd als een vereniging met verschillende commissies en daaronder werkende werkgroepen. Er zijn commissies voor Wind op Zee, Wind op Land, Export en Veiligheid & Gezondheid. Verder zijn er diverse werkgroepen die zich richten op specifieke deelonderwerpen, zoals financiering, de omgeving of het elektriciteitsnet.   

NWEA is ook aangesloten bij WindEurope (de Europese koepel van windenergie-associaties), de NVDE (Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) en onderhoudt goede contacten met verwante brancheverenigingen en NGO’s. 

Informatie en sollicitatie 

Voor meer informatie: Ron Eman, directeur a.i., ron.eman@nwea.nl of 06-533 86 866. 

Reacties graag voor maandag 24 oktober aan: 

Karin Luimers, managementassistent via Karin.luimers@nwea.nl o.v.v.: Sollicitatie allround communicatieadviseur