• Home
  • Over windenergie
  • Veelgestelde vragen

Ik wil op mijn dak een miniwindturbine. Heb ik daar een vergunning voor nodig?

De regelgeving voor miniwindturbines, ook wel ´stedelijke windturbines´ (´urban turbines´) genoemd, is nog niet zo duidelijk. Veel gemeenten weten niet hoe ermee om te gaan. Vanuit NWEA proberen de fabrikanten en adviseurs van miniwindturbines de overheid te bewegen meer duidelijkheid te scheppen om plaatsing te vergemakkelijken. Het beste is contact op te nemen met de eigen gemeente als u een kleine windturbine op het dak wenst te plaatsen. Daarnaast heeft RVO de Praktische toepassing van mini-windturbines ontwikkeld.

Passen al die windmolens wel in het landschap?

Over smaak valt niet te twisten. Toen de eerste klassieke molens in het landschap verschenen, was niet iedereen daar even gelukkig mee. Inmiddels zien we de oude molens als cultureel erfgoed en zijn ze een van de belangrijkste symbolen van Nederland. Velen vinden de moderne windmolens mooi. Ze zijn een toonbeeld van innovatie en duurzaamheid. Kijk maar eens naar het aantal advertenties van grote bedrijven - van banken tot automerken - waarin moderne windmolens op de achtergrond staan omdat het bedrijf wil uitstralen dat het vernieuwend en groen is.

Lees meer

Mag dat zomaar, ergens een windturbine neerzetten?

Nee. Om een windmolen te kunnen plaatsen moet aan een fors aantal regels en wetten worden voldaan. Het moet bijvoorbeeld passen in het bestemmingsplan, of dat plan moet worden aangepast. Ook zijn er regels ten aanzien van bijvoorbeeld afstand tot woningen, veiligheidsvoorschriften en geluid.

Lees meer

Windturbines en vogels, gaat dat wel samen?

Uit rapporten van onder meer het Wereld Natuur Fonds blijkt dat windturbines slechts een klein deel van de vogelslachtoffers veroorzaken die door menselijk handelen om het leven komen. Naar schatting 1 tot 2 procent van het aantal dat door het verkeer wordt getroffen. Ook sterven in Nederland veel meer vogels door te toedoen van katten dan door de wieken van windmolens.

Lees meer

Waarom staan windturbines soms stil?

Er zijn verschillende redenen waarom windmolens soms niet draaien. Als het niet of nauwelijks waait, draait de turbine niet. Als het te hard stormt (vanaf windkracht 10) staan de meeste windturbines uit veiligheidsoverwegingen stil.

Lees meer

  • 1
  • 2