• Home
  • Over windenergie
  • Factsheets

Factsheet zeldzame metalen in windturbines

In een hoog-technologisch product als een windturbine zitten een hoop verschillende grondstoffen verwerkt. Naast de bekendere metalen als ijzer, worden in een specifiek subtype ook zogenaamde zeldzame metalen gebruikt.

Lees meer

Factsheet verwerking windturbinebladen

Sinds decennia worden composieten (met vezels1 versterkte kunststoffen) in diverse producten verwerkt. Aanvankelijk voor kleine producten (surfplanken, kano’s, etc.) en door relatief kleine producenten. Bij de productie was weinig oog voor toekomstige verwerking/ recycling van het materiaal, en door de lange levensduur leek dit ook ver weg.

Lees meer

Factsheet windenergie en woningwaarde

Eigenaren van huizen in de buurt van windmolens zijn vaak bang dat hun woning daardoor minder waard is geworden. Bezwaarmakers tegen windenergie gebruiken deze vrees veelal als argument richting gemeenten of andere vergunningverlenende overheden. In deze factsheet wordt op een aantal aspecten van windprojecten en de waarde van woningen ingegaan.

Lees meer

Factsheet windturbines en gezondheid

Factsheet: Windturbines en gezondheidsklachten worden regelmatig met elkaar in verband gebracht terwijl daar wetenschappelijk consensus voor bestaat. De verbanden worden met name gelegd met het geluid van windturbines. Ook wordt windenergie in verband gebracht met een bredere range van gezondheidsproblemen[1].

Lees meer

Factsheet windenergie bespaart water

Windenergie verbruikt veel minder water dan andere vormen van elektriciteitsproductie, blijkt uit een aantal onderzoeken. In tegenstelling tot de meeste andere energiebronnen, die enorme hoeveelheden water verbruiken, gebruikt windenergie bijna geen water.

Lees meer