• Home
  • Nieuws
  • Windenergie op zee voorbeeld voor duurzame energiesector

Windenergie op zee voorbeeld voor duurzame energiesector

De forse prijsdaling voor windenergie op zee is een voorbeeld voor de gehele duurzame energiesector. Dat blijkt uit de Energieagenda van minister Kamp van Economische Zaken.

“Het kabinet zet in op beleid waarmee de energietransitie kosteneffectief gemaakt kan worden. De kostenbesparing die gemaakt is bij wind op zee heeft al laten zien dat dit mogelijk is”, aldus Kamp.

Kamp stelt in de Energieagenda door te willen gaan met de bouw van nieuwe windparken op de Noordzee “in een gelijkmatig tempo van circa 1 gigawatt (GW) per jaar”. Voorzitter Hans Timmers van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) complimenteert de minister dat hij de bouw van de extra windparken op zee hiermee naadloos laat aansluiten op de huidige plannen onder het Energieakkoord.

“Het extra doel voor windenergie op zee is een belangrijke stap richting een volledig duurzame energievoorziening. Dit doel biedt de windsector de benodigde zekerheid om te investeren in innovatie en nieuwe exportmarkten. Dat schroeft de kosten nog verder naar beneden waardoor windenergie op zee binnen afzienbare tijd concurrerend wordt met fossiele energie”, aldus Timmers.

Volgens Timmers getuige het verder van realisme dat minister Kamp benadrukt dat de energietransitie zichtbaar wordt op land. Dat geldt voor verschillende duurzame energiebronnen: voor windenergie, voor zonne-energie en bijvoorbeeld ook voor biovergistingsinstallaties.

Omdat alle duurzame bronnen nodig zijn, en omdat windenergie op land de goedkoopste bron van duurzame energie blijft, heeft de NWEA-voorzitter er vertrouwen in dat ook het aantal windmolens op land zal blijven groeien. “Naast de toename van windenergie op zee ziet NWEA ook voldoende ruimte voor groei van windenergie op land. Voorwaarde is dat de ingeslagen weg waarbij de omgeving steeds beter wordt betrokken zal worden doorgezet”, zegt Timmers.

De Gedragscode wind op land van milieuorganisaties, energiecoöperaties en NWEA is een van de instrumenten om omwonenden beter te betrekken bij windenergie. NWEA gaat samen met de andere ondertekenaars verder werken aan het verbeteren en effectiever in praktijk brengen van de Gedragscode.