• Home
  • Nieuws
  • Laatste horde aanleg grootschalige windparken op zee genomen

Laatste horde aanleg grootschalige windparken op zee genomen

NWEA is zeer tevreden dat de Eerste Kamer de Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 (tijdig realiseren doelstellingen Energieakkoord) op 22 maart heeft aangenomen. De laatste horde voor de aanleg van grootschalige, duurzame windparken op zee is hiermee genomen.

Met het besluit om TenneT aan te wijzen als netbeheerder op zee hebben investeerders de garantie dat nieuwe windmolens in de Noordzee worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Het gaat om een totale investering van 11 tot 18 miljard euro tot en met 2023. Hiermee wordt 3500 megawatt (MW) aan extra vermogen opgesteld, genoeg om bijna 4 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

NWEA complimenteert de snelle wetsreparatie van minister Kamp van Economische Zaken, en dankt de Eerste en de Tweede Kamer voor de brede steun voor het wetsvoorstel. De eerste biedingsronde voor nieuwe windparken op zee kan nu zoals gepland in april openen waarmee tijdige realisatie van windenergie op zee uit het Energieakkoord haalbaar blijft. Nederland slaat hiermee een belangrijke slag in de verduurzaming van onze energievoorziening.