• Home
  • Blog
  • Landschapsarchitect zet selectief alle nuances over boord

Landschapsarchitect zet selectief alle nuances over boord

Op 24 mei gaf landschapsarchitect Han Lörzing in het Nederlandse Dagblad en het Reformatorisch Dagblad een beknopt college over de inrichting van Nederland. Het meerderdeel van zijn woorden is genuanceerd. Het is immers lastig om neutrale uitspraken te doen over de vraag wat een goede inrichting is, laat staan wat een mooi landschap is.

Groot was dan ook onze verbazing toen bij het thema windmolens ineens alle nuances over boord gingen. En niet eens omdat windmolens het landschap zouden aantasten. Windmolens zijn volgens de heer Lörzing ‘zinloos’. Dit is niet alleen ongenuanceerd, inhoudelijk klopt er bijzonder weinig van zijn woorden.

Dat windmolens hoog zijn klopt. Hoe hoger een windmolen, hoe meer wind ze vangen en hoe stabieler het windaanbod is. Dat betekent dus een hogere en een stabielere opbrengst. Of ze daarmee het uitzicht bederven is een kwestie van smaak. Daarover valt volgens de heer Lörzing niet te twisten. Helaas maakt hij echter een uitzondering voor windmolens.

De heer Lörzing doet nog meer curieuze uitspraken, en slaat de plank bijvoorbeeld mis bij de levensduur van windmolens. Dat terwijl nieuwe windmolens minimaal twintig jaar meegaan. Er zijn al fabrikanten die certificaten voor dertig jaar afgeven. Na die periode zijn windmolens niet weggeroest maar worden ze voor het grootste deel keurig gerecycled: bijzonder duurzaam.

Windmolens maken inderdaad geluid. Wat de heer Lörzing vergeet erbij te zeggen is dat windmolens net als wegen, spoorwegen en industrie moeten voldoen aan strenge geluidseisen. Verder wordt de slagschaduw van wieken in de praktijk ondervangen. Windmolens worden namelijk stilgezet als de schaduw over een woning valt.

Daarnaast draaien windmolens doorgaans niet 25% maar ongeveer 95% van de tijd. Dat is nogal een verschil. Alleen bij zware storm (windkracht 10), windstilte of onderhoud staan ze tijdelijk stil.

Wij zijn het van harte met de heer Lörzing eens dat zonne-energie een mooie techniek is. Een techniek die we ook van harte nodig hebben. Maar helaas is zonne-energie niet oneindig veel efficiënter dan windenergie. De prijs van zonne-energie daalt gelukkig hard, en die van windenergie ook. Hoe dan ook, op dit moment is windenergie op land de goedkoopste vorm van duurzame energie.

De claim dat voor windenergie altijd volle reservecapaciteit achter de hand gehouden moet worden is ook een hardnekkig misverstand. Door steeds betere verbindingen met stroomnetwerken van andere landen profiteert Nederland van duurzame windenergie uit andere landen. Het waait immers altijd wel ergens in Europa. Daarnaast wordt er gewerkt aan bijvoorbeeld opslag van energie.

Rik Harmsen en Karen Kooi-de Bruijne
Branchespecialisten Wind op Land
Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA)