Global Wind Day Photo Competition “Wind Vision” 2018

 

Als onderdeel van de Global Wind Day activiteiten, hebben WindEurope en de Global Wind Energy Council (GWEC) een wereldwijde fotowedstrijd georganiseerd met als thema: “Wind Vision.”

"Wind energy provides jobs and regional regeneration as well as providing global export markets. Wind energy helps us meet our climate change commitments and speed up the move to a low-carbon economy. Wind energy should be the backbone of how the globe generates its power. This is our #WindVision"

De foto wedstrijd heeft als doel de aandacht van het publiek en beleidsmakers richting windenergie en de kracht hierin te trekken en de mogelijkheden te tonen die hierin liggen om vele sociale, economische en ecologische problemen te verlichten.

Creativiteit, inhoud, compositie en techniek alsmede een goed verhaal achter de foto zijn de belangrijkste criteria voor de jury.

De deadline om deel te nemen is 20 mei 23:55 CET. Meer informatie en deelnemen via de website van de Global Wind Day.

 

Windenergie beste voor klimaat en Nederlandse economie

 

PBL Kostennotitie Energie: wind op land levert meeste op voor Nederland

Windenergie op land is de meest kosteneffectieve methode om CO2 uitstoot van energieproductie te verminderen. Dat meldt PBL vandaag in haar Kostennotitie Energie. NWEA directeur Berend Potjer: “Het is goed dat een onafhankelijke bron bevestigt wat wij al langer zeggen. Dat windenergie op land niet alleen de goedkoopste bron van duurzame energie is, maar Nederland ook veel oplevert, zoals banen en innovatie. Door lokale werkgelegenheid, goedkope stroom en participatie profiteren de lokale gemeenschappen en omwonenden meestal ook zelf van de projecten. “

Windenergie goedkoopste energiebron

PBL heeft diverse varianten doorgerekend en in alle varianten komen windenergie en zonne-energie op land er positief uit. Na efficiencymaatregelen in verkeer en industrie leveren ze zelfs de meeste maatschappelijke waarde op. Windenergie op land kent lage kosten en levert een positieve bijdrage aan de economie. De bouw en onderhoud van windmolens creëert banen en inkomsten voor Nederland. Dat geldt ook voor wind op zee, waar Nederland een van de marktleiders is.

Bij de varianten met veel duurzame stroom rekent PBL op stijgende kosten van wind op zee. De belangrijkste reden daarvoor is dat PBL ervan uitgaat dat de vraag niet meestijgt, waardoor de windmolens meer stroom produceren dan nodig en dus afgeschakeld zouden worden. Volgens NWEA is dat niet reëel. Berend Potjer:  “Woningen en industrie gaan van het Groningengas af en het vervoer moet in 2030 van de benzine en diesel af. De vraag naar stroom zal juist stijgen en dan moet je de windparken niet afschakelen, maar bijschakelen.“