Winddag 2010: Lelystad

Ook dit jaar organiseert NWEA op 15 juni weer de Winddag, in navolging van de Global Wind Day van EWEA (European Wind Energy Association). Winddag 2010 wordt in Lelystad gehouden, in samenwerking met ACRRES, een samenwerkingsverband van de universiteit van Wageningen en Eneco.

De dag vindt plaats op 15 juni, op het terrein bij Lelystad waar de universiteit ook windturbines heeft staan. Het programma wordt komende weken uitgewerkt. Kijk voor actuele informatie op deze website.

Tijdens de Winddag is het voor bedrijven en organisaties in de windsector mogelijk zich te presenteren. Wie daarover meer wil weten, betrokken wil worden bij de organisatie van de Winddag of op andere wijze een (financiële) bijdrage wil leveren, kan contact opnemen met NWEA (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Bekijk de informatie van de vorige edities van de Winddag:
2009 (Don Quichot, Maasvlakte Rotterdam)
2008 (Afrikahaven, Amsterdam)
2007 (Ridderzaal, Den Haag)
Winddag 2009

Winddag 2009 is op bijzondere wijze gevierd met het Winddag-debat 2009 en de première van het theaterspektakel Don Quichot in Holland.

Op initiatief van NWEA maakte theatermaker Bert Barten hét openlucht theater-spektakel van 2009, een voorstelling waarin duurzame energie centraal staat: Don Quichot in Holland. Deze ging op 14 juni in première en was vier weken te zien op de Maasvlakte in Rotterdam, met een prachtig uitzicht op windturbines.

Winddag-debat 2009

Zondag 14 juni was er het Winddag 2009-debat met minister Jacqueline Cramer (VROM), Jaap Warners (voorzitter NWEA), Maurits Groen (MGMC), Jeroen Jansen (ASN Bank), Dolf Elsevier van Griethuysen (Ballast Nedam), Ton Beune (Raedthuys), Erik van Heijningen (Gedeputeerde Zuid-Holland) en Matthijs Wolters (Smart Agent Group). Aan bod kwamen thema's als draagvlak, participatie, noodzaak, belemmeringen, kansen voor Nederland en hoe brengen we de boodschap.

Kijk hier voor een kort nieuwsbericht over het debat. Een uitgebreider verslag kan onder aan deze pagina als pdf worden opgevraagd.

Het debat was mede mogelijk dankzij de Raedthuys Groep.

Bert Barten

Theatermaker Bert Barten staat bekend om groots en spectaculair locatie-theater. Voor Winddag 2009 maakte hij Don Quichot in Holland. Don Quichot is vooral bekend als strijder tégen windmolens. Maar in deze theatervoorstelling komt de dwalende Don Quichot, die zichzelf als nobele edelman ziet, tot inkeer en wordt een vechter vóór windenergie. De flyer van het evenement kan onder aan deze pagina als pdf worden opgevraagd.

Met de theatervoorstelling beoogde NWEA windenergie positief onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Buiten de theatervoorstelling waren er verschillende ontvangsten, bijeenkomsten, conferenties en debatten. Die waren voor een groot deel gericht zijn op beleidsmakers en belanghebbenden. Onder meer de ministeries van VROM en Economische Zaken participeerden financieel en organiseerden op 7 juli ook een bijeenkomst ter plekke. Ook waren er inhoudelijke bijeenkomsten van onder meer de Provincie Zuid-Holland en het Havenbedrijf Rotterdam. Onder meer Vestas en ENECO hadden een ontvangst voor relaties.

Global Windday Global Winddag (EWEA)

Tot nu was er sprake van een jaarlijkse European Windday. EWEA heeft besloten dat met ingang van 2009 het evenement voortaan Global Windday heet, nadat er verzoeken van elders uit de wereld kwamen om te mogen participeren. In 2009 waren er daardoor bijvoorbeeld ook Winddagen in Canada, Australië, Japan, de Verenigde Staten van Amerika en China.

WINDDAG 2008

Speciale website en opening windpark

Op de Europese Winddag 15 juni lanceerde NWEA dit jaar een speciale, zeer toegankelijke website die informeert over windenergie: www.verdermetwind.nl. Dat gebeurde tijdens de officiële opening van windpark Afrikahaven (27 MW) in Amsterdam (lees het bericht). De opening werd verricht door minister Jacqueline Cramer (VROM).

Om verdermetwind.nl meer bekendheid te geven, werden in de twee weken na de Winddag radiospotjes met een prijsvraag uitgezonden op Classic FM. De prijs was een boottocht naar het onlangs geopende Prinses Amaliawindpark, 23 kilometer uit de kust bij IJmuiden. Om te verwijzen naar de website zullen banners beschikbaar komen. Met de website wil NWEA bijdragen aan een positief klimaat voor windenergie.

De actiepagina van Classic FM over windenergie kan nog bekeken worden. Deelname aan de prijsvraag is niet meer mogelijk.

De bijeenkomst in de Afrikahaven werd druk bezocht. Het programa van de dag werd verzorgd door de partijen die bij de Afrikahaven betrokken zijn, te weten Haven Amsterdam, Koop Duurzame Energie (inmiddels: KDE-Energy) en Evelop. Evelop verzorgde ook de boottocht voor de winnaars van de prijsvraag.

Elders in Europa

EWEA (European Wind Energy Organisation) zette in 2008 in hartje Parijs voor één dag een windturbine neer. In 2007 jaar deed de organisatie dat in Brussel. In ruim 25 landen werd aandacht besteed aan de Europese Winddag.

Voor een overzicht: www.windday.eu/

Winddag 2007

In 2007 werd voor het eerst de Europese Winddag georganiseerd. NWEA deed dat samen met onder andere SenterNovem in Den Haag. Drie ministers kondigden aan voor meer windenergie te zijn (bekijk bericht). Ook werd gevierd dat de 1.500e megawatt aan opgesteld vermogen op land was bereikt. Dat gebeurde tijdens de opening van het windpark Distripark van ontwikkelaar Raedthuys in Waddinxveen.

Voor Winddag 2007 liet NWEA een enquête uitvoeren naar de mening over windenergie en andere elektriciteitsbronnen. 94 Procent van de ondervraagden vond dat windenergie een positieve bijdrage levert aan het klimaat. Een duidelijke meerderheid is ook voor windenergie als de windturbines in de eigen gemeente worden geplaatst (bekijk bericht).