NWEA logo

Agenda windenergie

Inloggen leden

Premiumleden NWEA:


Sponsorleden NWEA:

 

NWEA tweets

NWEA streeft naar meer windenergie

Lees verder >

NWEA telt meer dan 400 leden

Lees verder >

NWEA Offshore GreenDeal

Lees verder >

Publiekscampagne

Lees verder >

Windturbines warmen aarde niet op

7 mei 2012

Windturbines veroorzaken klimaatverandering, tenminste volgens berichten op het internet. Wetenschappers hebben berekend dat de luchttemperatuur rond vier grote windparken in Texas in tien jaar tijd met ongeveer 0,72 graden Celsius is gestegen.Verschillende media die al vaker twijfels over klimaatverandering en duurzame energie naar buiten brachten, hebben het onderzoek aangegrepen om te constateren dat windturbines zorgen voor klimaatverandering.


Maar de wetenschappers die het temperatuurverschil ontdekten, merken op dat de impact daarvan gering is op de stijging van de gemiddelde wereldwijde temperatuur. En juist over dat laatste gaat het bij de theorie van klimaatverandering. De schrijver van het wetenschappelijke rapport, Liming Zhou, benadrukt daarom dat het onderzoek géén argument is tegen de bouw van nieuwe windmolenparken.


De wetenschappers ontdekten dat windturbines warme lucht uit hogere luchtlagen mengen met koude lucht dichterbij de grond, waardoor de gemiddelde temperatuur in de buurt van windparken licht kan stijgen. Ze deden onderzoek, gebruik makend van satellietbeelden, naar vier grote windparken in Texas. Er is een verschil tussen zomer en winter, constateerden ze. In de zomer warmden de windturbines het windpark op met ongeveer 0,7 graden Celsius gedurende het laatste decennium; in de winter ietsje minder met 0,50 graden Celsius. Beide gemeten ten opzichte van de regio direct rondom de windturbines. Ter vergelijk: de gemiddelde temperatuur op aarde is sinds 1900 met slechts 0,8 graden gestegen.
Vooral in de nachten is het opwarmende effect goed te zien, overdag nauwelijks tot niet. “Dit is logisch omdat gedurende de nacht de bodem veel kouder wordt dan de lucht een paar honderd meter boven het aardoppervlak en de windturbines zorgen voor turbulentie waardoor de luchtlagen mixen,” legt Steven Sherwood (University of New South Wales, Australië) uit, die onder meer geciteerd wordt in NGV-Geonieuws. De bodem wordt daardoor in de nacht iets warmer, meldt de wetenschapper die niet verbonden is aan de genoemde studie: "Dezelfde strategie wordt regelmatig gebuikt door fruittelers om vorst in de vroege morgen tegen te gaan”. Zij gebruiken echter geen windturbines, maar vliegen met een helikopter over de boomgaard.
Gedurende de dag is het aardoppervlak al warm ten opzichte van de lucht daarboven door de zonneschijn. Daarom hebben de turbines dan nauwelijks een opwarmend effect. Het verschil tussen de winter en zomer zit hem in de windkracht: er was bij locaties van de windparken meer wind in de zomermaanden, waardoor het aardoppervlak meer opwarmde dan in de winter.


De onderzoekers zelf hebben inmiddels aangegeven dat het niet aannemelijk is dat windturbines netto bijdragen aan opwarming van de aarde. Eerder is er sprake van het mixen van warmere en koudere lucht dicht bij de aarde. "It is very likely that wind turbines do not create a net warming of the air and instead only re-distribute the air's heat near the surface, which is fundamentally different from the large-scale warming effect caused by increasing atmospheric concentrations of greenhouse gases", aldus de onderzoekers onder aanvoering van Liming Zhou, geciteerd op de website van AWEA, de American Wind Energy Association.
Zie daartoe ook een Q&A over het onderzoek door de bezoekers zelf. Daarbij geven ze ook aan dat windenergie de opwarming niet veroorzaakt, maar deel is van de oplossing: "We need to realize that the build-up of CO2 in the atmosphere due to the burning of fossil fuels will have global impacts, while the warming effect reported in this study is local and is small. Generating wind power creates no emissions, uses no water, and is likely green. Wind power is going to be a part of the solution to the climate change, air pollution and energy security problem."

Al met al lijkt het dus vooral te gaan om het mixen van warmere en koudere lucht. Windturbines veroorzaken geen opwarming van de aarde. Ze dragen juist bij aan het beperken ervan, omdat er - anders dan bij fossiele energie - geen CO2 vrijkomt.Bronnen:
Zhou et al., ‘Impacts of wind farms on land surface temperature’, Nature Climate Change, online publicatie 29 april 2012.
Zie: http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate1505.html


Voor dit artikel is onder meer gebruik gemaakt van artikelen verschenen op internet:
-Het kan wel, http://www.hetkanwel.net/2012/05/01/windmolens-veroorzaken-geen-klimaatverandering/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+hetkanWel+%28hetkanWel%29
-NGV-Geonieuws nummer 191, mei 2012 http://www.geo.uu.nl/ngv/geonieuws/geonieuwsnr.php?nummer=191
-AWEA, blog http://www.awea.org/blog/index.cfm?customel_dataPageID_1699=16196
-Q&A over het onderzoek door de onderzoekers zelf http://www.atmos.albany.edu/facstaff/zhou/press_release_wind_farm.htm


Indien de artikelen online niet meer beschikbaar zijn, zijn ze op te vragen bij NWEA onder de volgende codes:
-NWEA 2012-5-HKW1 voor het artikel van Het Kan Wel
-NWEA 2012-5-Geon1 voor het artikel uit NGV-Geonieuws.
-NWEA 2012-5-AWEA1 voor het artikel van de AWEA-blog.
-NWEA 2012-5-QA1 voor de vragen en antwoorden van de onderzoekers zelf.

Trefwoorden: Klimaatverandering - opwarming aarde


Dit artikel is op 22 mei 2012 aangevuld met meer informatie.
 

Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA)

Arthur van Schendelstraat 550
3511 MH  Utrecht
tel. 030-2316977
e-mail: info@nwea.nl

Nieuws feed NWEA

   

   

Nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres hier achter om u in te schrijven voor onze e-mail nieuwsbrief